Koop nu kaartjes voor Transvaal Bacchanaal x Culinary Roots
een avond vol intergenerationele keukenliefde met de sambal op tafel, stomend hete rijst en een vleugje geurige pandan.
Op 15 december vindt de 7e editie van het Transvaal Bacchanaal plaats, dit keer ter afsluiting van het 5-daagse programma Culinary Roots - Indo editie. Sinds oktober hebben zestien deelnemers met Indische en Molukse roots een familierecept meegenomen en een eigen versie gemaakt op basis van de lessen van de gast experts. Dit jaarlijkse eet- en storytelling festijn belooft niet alleen een feest te worden voor de zintuigen, maar ook een plek waar de deelnemers hun eigen Indische en Molukse kleuren laten zien.
We zijn uitverkocht, maar hebben een wachtlijst. Meld je daar aan, wie weet komt er nog iets vrij, maar we kunnen absoluut geen garantie geven.
Transvaal Bacchanaal, hét jaarlijkse eetfestijn
Het Transvaal Bacchanaal is een jaarlijks terugkerend inter-culinair-storytelling-en eetfestijn dat Maureen organiseert onder de vlag van culturele hotspot Tugela85. Ieder jaar opnieuw is het een uitbundig en eclectisch gebeuren met nieuwe interpretaties van old time favorites of experimentele uitstapjes die binnen het thema van het jaar passen. Een avond met veel gasten, verhalen aan tafel en op je bord met ondertussen veel lol en uitwisseling in de keuken.
Kunst- en cultuurplatform Framer Framed
Dit jaar maakt het Transvaal Bacchanaal een uitstapje naar Framer Framed, een kunst- en cultuurplatform met tentoonstellingen op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en politiek. Een plek waar ze uit ervaring weten hoe de kruisbestuiving tussen geschiedenis, culinair erfgoed en kunst mensen kan raken.
Culinary Roots - een herontdekkingsreis naar de smaken van je voorouders
Sinds 14 oktober meanderen de 16 deelnemers langs verschillende onderwerpen die allemaal bijdragen aan beter begrip van onze culinaire roots in voormalig Nederlands-Indïe. Na een intensieve kennismaking door de organisatoren waar gelijk een gevoel van gemeenschap ontstond, bracht kookboekschrijfster Vanja van der Leeden ze een meer lijfelijke ervaring. Het doel van samen sambal maken was nu niet de juiste verhouding voor de perfecte smaak, maar om je te richten op de beweging wanneer je sambal met de hand op de grond in je cobek maakt.
Op dag 2 bracht Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging inzicht in hoe je je eigen familiegeschiedenis kunt ontwaren door middel van archiefwerk. En vertelde chef Titi Waber van restaurant Waber de deelnemer over de fijne kneepjes van bumbu maken, de basis van bijna ieder Indonesisch gerecht.
Dag 3 stond in het teken van muziek, herinneringen en eten. Carl Lemette wist met zijn platen een snaar te raken die op geen enkele andere manier eerder was geraakt. Daarna bracht Maureen Tan de smaken tot leven met een uitgebreide specerijenles samen met Pacific Spizes.
Dag 4 was de grote dag waar alle input samenkwamen werd gesmeden tot het Transvaal Bacchanaal dat op 15 december tot leven wordt gebracht.
Wil je meer weten over Transvaal Bacchanaal en Culinary Roots? Lees dan het artikel van Gina in PS Parool
Praktische informatie
De tickets kosten € 55 per persoon, exclusief drank.
Dranken kunnen ter plekke besteld en afgerekend worden.
Wegens het beperkt aantal kaarten kunnen maximaal 2 tickets per persoon gekocht worden
Locatie:
Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71 in Amsterdam
Aanvang 18.00 uur tot ongeveer 22.30 uur
Parkeermogelijkheden:
Q-Park Oost
Partners
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Broedplaats Tugela85 in Amsterdam. Evenals door vfonds – Houd je erfgoed levend, een speciale regeling om Indisch en Moluks immaterieel erfgoed een impuls te geven.
De organisatie
Dit programma is een initiatief van culinary artist Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf en programmamaker Melissa Korn van ik eet cultuur.