avel-chuklanov-223465-unsplash.jpg

home

ik eet cultuur

 
 

kom mee op mijn zoektocht naar de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten

Melissa Korn

 
 

Floriade Aanschuifdiner: de beste ideeën ontstaan aan de keukentafel

Voldaan kijken we terug op zondag 13 oktober toen het eerste Floriade Aanschuifdiner – de piepereditie plaatsvond in Almere. Het diner was onderdeel van de activiteiten die Growing Green Cities tijdens Dutch Food Week in de Stadskas, in het centrum van Almere, organiseerde.

Met de Floriade in aantocht in 2022, focust Almere zich vol op hoe ze de stad groener en gezonder kunnen maken. Beleid kan hierop van invloed zijn, maar tegelijkertijd is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt in Almere. Deze onderwerp hebben namelijk betrekking op alle inwoners en daarom vroeg Growing Green Cities Van Loof en ons om mee te denken hoe we met nog meer betrokkenen tot nieuwe ideeën konden komen. Hoe beter dan tijdens een diner waar iedereen kan aanschuiven? De beste ideeën ontstaan immers aan de keukentafel.

Pieperpraatjes
De gemene deler van deze eerste editie was de aardappel. Weet je dus niet waar je over moet praten, dan kan het vragen naar iemands favoriete aardappelgerecht zomaar voor interessante gesprekken zorgen. Of kunnen we verhitte discussies ontstaan over de beste saus bij je patat.

De aardappel komt oorspronkelijk uit Peru, maar is niet meer weg te denken uit de Flevolandse klei. Zo veel verschillende mensen, zo veel verschillende aardappelgerechten. Hier serveerden we de aardappels uit Zeewolde en van de Warmonderhof op 3 manieren: geroosterde krieltjes met 2 dips van Nadia Zerouali, een goed gevulde soep met een beetje pit van Maxime Tevreden van Neighbours Kitchen en ook in het toetje zat aardappel. Omdat we het niet konden laten om de maaltijd af te sluiten met iets zoets maakten we Indonesische kolak van zoete aardappel.

Battles en cheques
Het programma werd gestart met een gesprek tussen blogger Paulami Sen van Spicetrip, Maxime Tevreden van Neighbours Kitchen en kookboekschrijfster en smaakmaker van Flevo Campus Nadia Zerouali over hoe zij gezond eten. Dat kan soms dat heerlijke broodje kaas zijn, maar er valt nog veel meer te variëren. Daarna werden de gerechten geserveerd en is het altijd gezellig in de keuken met helpende hand Jasmyn Mazloum. Er ontstond nog een heuze battle tussen biologische boeren Monique en Tom over wie de meeste aardappelrassen kende. En de avond werd afgesloten met de uitreiking van drie Floriade Parade cheques van € 1.000 voor de meest originele initiatieven die Almere nóg groener en gezonder kunnen maken.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met campangebureau Van Loof.

projectMelissa Korn